Geopolitika a evropský kontext československé zahraniční politiky v letech 1918-1939 - Kaprál, Petr (2008)
Bakalářská práce se zaměřuje na geopolitický kontext československé zahraniční politiky v letech 1918 až 1939. Zabývá se podmínkami jejího formování po první světové válce a následným vývojem ve dvacátých a především pak třicátých letech a jejími geopolitickými důsledky pro celou tehdejší Evropu. Práce se soustředí na rozbor tehdejšího bezpečnostního evropského systému, který se měl stát základem kolektivní bezpečnosti na kontinentě a tak i garantem udržitelného míru. Důraz je hlavně kladen na důvody jeho kolapsu v druhé polovině třicátých let a s tím spojenými geopolitickými důsledky vedoucími k 2. světové válce. Zvláštní prostor je věnován vývoji vztahů mezi ČSR a SSSR a jejich spojenecké smlouvě z roku 1935 a podobně pak také Francouzsko-sovětské a Francouzsko-československé spojenecké smlouvě. Hlavní hypotézou je teze, že uvedené smlouvy nemohly ve svých důsledcích zabránit Mnichovské dohodě čtyř velmocí. Závěry nejsou jednoznačné, i přes velké formální nedostatky a absenci voje.