Bezpečnostní zájmy České republiky v NATO a EU - Lišková, Tereza (2008)
Česká republika je členem dvou velice významných globálních politických aktérů: NATO a Evropské unie. Přestože i Evropská unie vyvíjí v bezpečnostní oblasti aktivitu, bezpečnostní zájmy České republiky jsou realizovány především prostřednictvím NATO. Práce se zabývá úlohou ČR na bezpečnostním poli těchto institucí i globálně, ale i její funkcí při dialogu s novými a budoucími členy obou institucí.