Vztah národní identity k postoji českých politických elit k NATO analýza diskurzu - Kasal, Jan (2008)
Ústřední otázkou, kterou si klade tato práce je: Jaký vztah měla národní identita k formování atlanticistického diskurzu na úrovni českých politických elit tak, jak byl nastolen po demokratických změnách v listopadu 1989? Pro dosažení výše nastíněných cílů volí práce jako výzkumnou metodu diskurzivní analýzu. Zaměřuje se na jazykové projevy dvou významných představitelů nové polistopadové politické elity - Václava Havla a Václava Klause.