Strukturální a kulturní analýza sociálního hnutí - Janík, Zdeněk, 1975- (2008)
Tato disertační práce se zabývá popisem a analýzou protestního kolektivního jednání aktérů ve vybraných kampaních brněnské nevládní organizace Nezávislého sociálně ekologického hnutí (Nesehnutí). Rovina zkoumání sleduje způsoby formulování a prosazování požadavků a politických cílů kampaní. Záměrem je postihnout vliv kulturních faktorů a strukturálních podmínek prostředí na protestní jednání kampaní, vnímání a definování sociálních křivd a politických problémů a volbu strategií k jejich nápravě.