Rybí společenstva řek západní Afriky - Petrášová, Ivona, 1985- (2007)
Tato práce pojednává o ichtyofauně západní Afriky, popisuje abiotické podmínky, které ovlivňují složení společenstev ryb a podává přehled studií ryb v dané oblasti. Ve výsledcích a diskuzi se zaměřuje na seznam druhů nalezených v oblasti národního parku Niokolo Koba v Senegalu a přilehlém území. Práce obsahuje seznam druhů ryb, které byly nalezeny během čtyřletého výzkumu ve středním toku Gambie, jsou zde uvedeny způsoby jejich odlovu a charakterizovány jednotlivé lokality. Seznam zahrnuje 63 druhů sladkovodních ryb v 21 čeledích a 9 řádech. Odlovy probíhaly na 21 lokalitách, přičemž na jednotlivých lokalitách bylo několik míst odběru, které se lišily typem habitatu. Podle prostředí se lokality dělí do pěti skupin: hlavní tok řeky Gambie, přítoky, menší efemérní potoky, jezera a sezónní tůně. Je možno říct, že řeka Gambie je typickou řekou súdánské podoblasti. Ve srovnání s podobně velkými řekami ve vlhčích oblastech Afriky se v ní vyskytuje méně druhů.