Teplota vody jako faktor ovlivňující životní strategie pakomárovitých (Diptera: Chironomidae) v tekoucích vodách - Martincová, Iva (2007)
Teplota vody je jeden ze základních faktorů, které ovlivňují životní strategie makrozoobentosu. Teplota je určena interakcí mezi strukturou říčního dna a vnějšími klimatickými podmínkami.Teplota vody se cyklicky mění jak v průběhu dne, tak v průběhu sezóny. Kolísání teploty je dáno účinností procesů,které v řece probíhají.Ekosystém je citlivý na změny podmínek a lidské zásahy. Pakomárovití reagují na změny podmínek. Proto se využívají pro biomonitoring ekologického stavu ekosystému.Dlouhodobé změny teploty vedou ke změně společenstva, což lze využít pro teplotní paleorekonstrukce.