Aspekty smyslu života u lidí po prodělaném onkologickém onemocnění - Břízová, Jitka, 1982- (2007)
Diplomová práce se zabývá smyslem života v souvislosti s onkologickým onemocněním. Koncepce je rozvržena do dvou základních částí - teoretické a empirické. V teoretické části je vymezen základní teoretický referenční rámec práce. Je zde diskutována specificky lidská potřeba hledání smyslu, důležitost role smyslu v obtížných životních situacích, konkrétněji pak v kontextu onkologického onemocnění a také v souvislosti s tématem smrti. V empirické části je popsán výzkum, který byl pojat jako explorativní a kazuistický. Předmětem výzkumu byly aspekty smyslu života u lidí, kteří prodělali onkologické onemocnění. Výzkumný soubor tvořilo šest respondentů, kteří v nedávné době prošli zkušeností onemocnění rakovinou. Pomocí metody narativního interview byly získány autobiografické výpovědi respondentů. Následně byla provedena narativní analýza těchto výpovědí, která byla zaměřena na obsahovou složku vyprávění a zacílena na aspekty související se smyslem života, a to jak v kontextu celého života.