Pocity viny u obětí domácího násilí - Čechová, Jitka, 1980- (2007)
Tato práce se věnuje problematice viny v životě oběti domácího násilí. Práce je psána formou odborné stati. V úvodní části je formulován problém v podobě výzkumné otázky. Dále jsou zde uvedeny konstrukty týkající se domácího násilí, vztahu oběti a agresora, vlivu domácího násilí na psychosomatiku oběti, viny - pocitů viny, studu a výzkumů s nimi souvisejícími. Jádro práce referuje o metodě a výsledcích výzkumu. V rámci této části byly zpracována data získaná z polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumným vzorkem bylo 5 žen ve věku 30-55 let navštěvující občanské sdružení Persefona. Výsledky analýzy rozhovoru poskytly zajímavá data týkající se toho, jak oběti vnímají agresora, násilnou komunikaci a sebe sama v této interakci ve vztahu k pocitem viny. Vznikly tak dva koncepty. První popisuje kontext v němž se pocity viny objevují a druhý nabízí popis dynamiky pocitů viny. V závěru práce jsou výsledky diskutovány a je nabídnuto další možné výzkumné šetření.