Matky dětí s dětským autismem vnímání a prožívání vztahu s dítětem - Pecková, Hana (2007)
Výzkum se zabýval vztahem matek k dětem s autismem, tím jak vztah vnímají a prožívají. V teoretické části nalezneme kapitolu věnovanou autismu, dále dosavadní poznatky o rodičích dětí s autismem a také teorie vysvětlující vztah matka - dítě, obecně i specificky u problematiky autismu. Byl proveden kvalitativní výzkum, zahrnující 7 polostrukturovaných rozhovorů s matkami dětí s autismem. Výsledkem je popis jednotlivých aspektů vztahu, tak jak je matky vnímají a prožívají. Byly popsány dvě krajní varianty vztahu - na jedné straně kontinua jsou matky, které se dítěti v komunikaci přizpůsobují, na druhé straně matky, které s dítětem komunikují jako se zdravým. S (ne)přizpůsobením se souvisí další aspekty vztahu jako např. intenzita prožívání lásky a bolesti ve vztahu.