Procesuální pojetí identity inventář stylů identity v českém prostředí - Bouša, Ondřej (2008)
Diplomová práce se zabývá procesuálním stylem identity a jejím operacionální definicí (Inventář stylů identity - ISI) jak ji podal M. Berzonsky. Cílem práce je na základě sekundární analýzy dat popsat strukturu stylů identity, která je u našich adolescentů a porovnat ji s teoretickými předpoklady. Dále se pokouší na základě vztahů stylů identity s dalšími proměnnými poodhalit co vlastně styly identity jsou a co tedy ISI měří. Teoretická část se stručně věnuje adolescenci, identitě jednotlivým přístupům k ní (s důrazem na procesuální přístup) a příbuzným pojmům v psychologii. V empirické části je prezentován výzkumný nástroj ISI-3 a některé jeho psychometrické vlastnosti. Dále se pomocí faktorové analýzy popisuje struktura stylů identity a porovnává se s teoretickými předpoklady. Mezi nalezenou a předpokládanou strukturou je velmi dobrá shoda. Upozorňuje se však také na problémové položky. Ve druhé polovině empirické části se ukazují rozdíly mezi jednotlivými styly identity ve vztahu k dalším proměnným (zejm. zdroj informací a strategie zvládání zátěže).