Ochrana práv klientů s duševním onemocněním ve vybrané organizaci poskytující sociální služby - Kubů, Jana (2007)
Bakalářská práce s názvem „Ochrana práv klientů s duševním onemocněním ve vybrané organizaci poskytující sociální služby“ se zabývá otázkou, jak je z pohledu pracovníků organizace chráněno právo jejich klientů na sebeurčení a jak je toto právo přeneseno do vnitřních pravidel organizace, zda garantují dodržování práv klientů s duševním onemocněním. Práce přináší teoretické vymezení psychotických poruch, práv lidí s duševním onemocněním, organizační kultury a charakteristik sociální práce s dlouhodobě duševně nemocnými lidmi. Na základě výzkumné otázky je zvolen kvalitativní výzkum a jsou použity rozhovory a analýza dokumentů pro sběr dat. Poznatky výzkumu vedly k závěru, že organizace má jasně definované poslání a cíle, které směřují k samostatnému rozhodování klientů a k formulování vlastních potřeb. Určité nedostatky však byly zjištěny v metodikách organizace, kde nejsou rozpracovány standardy jednání s klientem, které by sloužily pracovníkům jako jednotný návod k práci s kli.