Nástroje posuzování životní situace seniorů - žadatelů o příspěvek na péči - Hrušková, Gabriela (2008)
Bakalářská práce se zabývá fungováním „příspěvku na péči“ v praxi a také tím, jak tuto dávku vnímají pracovníci obcí s rozšířenou působností. Práce je rozdělena do tří celků. Teoretická část se zabývá potřebami seniorů, životem ve stáří, zákonem o sociálních službách a v krátkosti popisuje také činnosti obcí a kompetence jejich pracovníků. Metodologická část vymezuje cíl výzkumu a zdůvodňuje výběr kvalitativní strategie. Také objasňuje operacionalizaci dílčích výzkumných otázek. Předmětem empirické části je rozbor provedených kvalitativních rozhovorů s pracovníky obcí s rozšířenou působností. V závěru práce je formulována odpověď na hlavní výzkumnou otázku, která zní: „Jak vnímají pracovníci obecních úřadů zařazených do obcí s rozšířenou působností stávající nástroje posuzování životní situace seniorů - žadatelů o příspěvek na péči?“. Z výzkumu vyplývá že, prvotní záměr této dávky vnímají všechny dotazované pracovnice kladně. Ale v praktickém životě je posuzování životní situace spojeno s řadou problémů.