Bytová situace Romů opouštějících výkon trestu odnětí svobody - Tlučhořová, Ivana (2008)
Anotace: Téma této diplomové práce je bytová situace Romů v České republice, kteří opouštějí výkon trestu odnětí svobody.Domnívám se, že výsledky této práce pomohou blíže zhodnotit vznik či prohloubení sociálního vyloučení v návaznosti na výkon trestu odnětí svobody u příslušníků romské minority. Jako hlavní cíl této práce jsem zvolila zhodnocení vlivu výkonu trestu odnětí svobody na bytové situaci propuštěných Romů. V teoretické části nejprve analyzuji obecné faktory, ovlivňující bytovou situaci Romů. V další části identifikuji rizika, která mohou po výkonu trestu odnětí svobody ovlivňovat bytovou situaci propuštěných. V práci se pokouším spojit dva možné “rizikové faktory” sociálního vyloučení a zhodnotit, jak se prolínají v praktické rovině. V praktické části práce pojednávám o konkrétních výsledcích svého empirického zjištění a navrhuji další výzkumné postupy.