Srovnání životních podmínek dospělých vězňů ve výkonu trestu odnětí svobody a ve výkonu vazby - Zajícová, Hana (2008)
Tato bakalářská práce se snaží poodhalit životní podmínky vězňů ve výkonu trestu odnětí svobody a vězňů ve výkonu vazby. Hlavním, tedy poznávacím cílem práce je zjistit jaké jsou, čím se liší a v čem se podobají životní podmínky dospělých vězňů ve výkonu trestu odnětí svobody a ve výkonu vazby. V teoretické části jsou vymezeny důležité pojmy, které se vztahují jak k výzkumné otázce, tak k výzkumnému tématu, dále jsou přiblíženy principy Evropských vězeňských pravidel a souvislosti týkající se problematiky výkonu trestu odnětí svobody a výkonu vazby. Předloženy jsou existující teoretické koncepty zabývající se účelem a funkcí trestu a dále pak realizační komponenty výchovné funkce trestu a jejich realizace. V metodologické části jsou v souvislosti ke stanovenému poznávacímu cíli práce interpretována získaná data a v závěru práce jsou zmíněny také limity práce.