Životní situace popálených dětí - Buchmannová, Jana (2008)
Cílem práce bylo zjistit, jaká je životní situace popálených dětí. První část je věnována vysvětlení pojmů „životní situace“, „sociální fungování“ a „životní situace popálených dětí“. Faktory, které mohou ovlivňovat životní situaci popálených dětí a kterými jsem se v této práci zabývala jsou: vlastnosti popáleného dítěte, očekávání, která vůči popálenému dítěti uplatňují subjekty v jeho sociálním prostředí, podpora, kterou tyto subjekty popálenému dítěti poskytují, případně neposkytují a interakce mezi očekáváním těchto subjektů a schopností popáleného dítěte tato očekávání zvládat. Jako výzkumnou metodu jsem zvolila kvalitativní šetření pomocí narativního rozhovoru. Výzkumný vzorek tvořilo pět popálených dětí, u dvou mladších dětí byl rozhovor veden s jejich rodiči. Šetřením bylo zjištěno, že životní situaci popálených dětí ovlivňuje mnoho faktorů - zdravotním stavem počínaje, dostupností sociální opory konče. V závěru je připojeno doporučení pro sociální práci s popálenými dětmi.