Politika státní integrace imigrantů v České republice od roku 1989 - Kubešová, Hana (2008)
Práce se zabývá vývojem koncepcí integrace imigrantů v České republice od pádu komunistické vlády. Rozsah textu je 11 016 slov, bez započtení poznámek. Teoretická část této práce definuje imigranty, integraci, etapy integrace a modely integrace. Popis vývoje koncepcí integrace a intervenčních metod je zahrnut taktéž. Empirická část této práce se zabývá analýzou koncepcí integrace. Výsledky analýzy poskytují přehled vývoje v základních dimenzích politiky integrace. Vývojová tendence koncepcí integrace je integrovat imigranty do společnosti na individuální úrovni a zaměřit se na elementární oblasti integrace (sociální, ekonomickou, kulturní a politickou). S ohledem na asimilační tendence koncepcí integrace je v závěru navržen „čistý“ multikulturní model integrace jako alternativní řešení integrační politiky.