Role sociálního pracovníka na ZŠ ve vztahu k řešení sociálně patologických jevů ve školním prostředí. - Klimentová, Lenka (2008)
Bakalářská práce se zaměřuje na sociálně patologické jevy na základních školách a na působení sociálního pracovníka ve školním prostředí. Cílem práce tak bylo zjistit názory třídních učitelů ZŠ na možnou intervenci sociálního pracovníka na ZŠ vzhledem k řešení sociálně patologických jevů. V teoretické části jsou definovány a vysvětleny pojmy základní škola, třídní učitel, sociálně patologické jevy ve školním prostředí (jako agresivita, návykové látky, šikana, záškoláctví, kriminalita, vandalismus, rasismus) a sociální pracovník na ZŠ. V metodologické části je stanoven výzkumný cíl a dílčí výzkumné otázky, které jsou postupně operacionalizovány. Pro výzkum byla vybrána kvalitativní výzkumná strategie a jí odpovídající polostrukturovaný rozhovor. Výzkum přinesl tento výsledek: sociální pracovník by mohl na základní škole najít uplatnění v rámci řešení sociálně patologických jevů, ale nejspíš by záleželo na dané škole.