Jazzová sekce, Artforum a Unijazz - Duchoň, Lukáš (2007)
Jazzová sekce Svazu hudebníků ČSR (JS) působila v československé kultuře od roku 1971 do roku 1987, kdy byla státními orgány komunistického režimu zrušena a několik členů jejího výboru bylo následně uvězněno. JS vznikla jako organizace mající ve stanovách péči o jazzovou hudbu v Československu, vydávala bulletin Jazz, pořádala několikadenní hudební přehlídky s názvem Pražské jazzové dny, vydala několik desítek publikací. Postupem času se JS stávala jakýmsi hromosvodem pro všechny, kteří chtěli publikovat své názory bez zásahu státní cenzury; původně pravověrná jazzová koncepce činnosti JS se v průběhu sedmdesátých let začala měnit, JS postupně vstřebávala nejrůznější vlivy na režimu nezávislého umění. Po roce 1989 se na činnost JS pokusila navázat dvě občanská sdružení - Artforum a Unijazz. Autor se v této práci snaží zachytit činnost JS v kontextu celkového stavu kultury v Československu v sedmdesátých a osmdesátých letech, snaží se určit způsob, jakým JS reflektovala vývoj jazzové a