Snaha nových členských zemí EU o zařazení do bezvízového programu Spojených států amerických - Mrázek, Pavel (2008)
Vízová asymetrie mezi novými členskými zeměmi Evropské unie a Spojenými státy americkými je problémem, který vrhá stín na jinak veskrze dobré vzájemné vztahy. Noví členové Evropské unie jsou nyní součástí společné vízové politiky EU a de iure by na ně měly být uplatňovány principy reciprocity a solidarity. V praxi se tak, alespoň v případě Spojených států, neděje. Země tak musí z větší části v jednání s americkou stranou spoléhat na sebe. Země střední a východní Evropy jsou ve snahách o zrušení turistických víz pro jejich občany nejaktivnější. Sedm těchto států založilo Koalici pro vízovou rovnoprávnost, která se stala jejich společnou lobbingovou platformou a významně dopomohla v informovanosti členů Kongresu o vízové politice. Její aktivity měly vliv i na přijetí zákona, měnícího podmínky bezvízového programu, který jim otevřel možnost participovat na tomto programu za splnění daných podmínek.