Utváření přistěhovalecké politiky Evropské unie - Ondrašinová, Michaela (2008)
Práce se snaží analyzovat proces utváření přistěhovalecké politiky Evropské unie. Jednou z klíčových otázek řešených touto prací je, nakolik a zda vůbec přináší evropeizace přistěhovalecké politiky posílení pravomocí i celkového vlivu nadnárodních institucí. Výchozí hypotézou, kterou jsem se snažila potvrdit či vyvrátit, je tedy tvrzení, že s komunitarizací přistěhovalecké politiky přichází také určující vliv nadnárodních institucí Společenství na její charakter, a to na úkor členských států a jejich schopnosti agendu kontrolovat. Současně jsem ověřovala další hypotézu, podle níž vede komunitarizace přistěhovalecké politiky k její liberalizaci. Ověřování hypotéz bylo vedeno především prostřednictvím pohledu na jednotlivé aktéry působící na formování přistěhovalecké politiky v EU. Kombinovala jsem historický přístup s analýzou „pole“ přistěhovalecké politiky EU, konkrétně analýzou zájmů a strategií jednotlivých aktérů. Obraz vlivu hlavních aktérů jsem se následně pokusila upřesnit a kor.