Gallův chromatický madrigal "Mirabile mysterium" v kontextu obdobných koncepcí - Matyášková, Marie (2007)
Autorka v úvodu podává stručný životopis Jacoba Handla, řečeného Galluse v jeho jednotlivých životních zastávkách po střední Evropě. Následující kapitola seznamuje čtenáře se základními rysy a trendy společnosti a hudebních poměrů v Evropě 15. a 16. století. Kapitola si všímá i jedné konkrétní hudební formy, moteta, aby v kapitole následující se mohla autorka konkrétně zaměřit na zvolené hudební dílo - chromatické moteto Gallusovo, Mirabile mysterium, které poté, co vysvětlí původ a význam jeho textu, podrobuje hudební analýze s využitím dostupných muzikologických pramenů. V následující kapitole stručně popisuje zhudebnění předm. moteta z pera Gallusových současníků Adriana Willaerta (c. 1490 - 1562) a Giovanniho Paola Cimy (c. 1570 - po 1622) a poukazuje na jeho moderní zhudebnění Rakušanem Egonem Welleszem (1885 - 1974). V závěru pak pojednává o Gallusových figurách v předm. motetu, o harmonické a tonální novosti a autorově celkovém významu pro hudební vývoj konce 16. století.