Databáze slovesných valenčních rámců VerbaLex - Hlaváčková, Dana, 1970-; Pala, Karel, 1939-2023; Masarykova univerzita. Ústav českého jazyka (2007)
VerbaLex představuje databázi valenčních rámců českých sloves a dalších relevantních informací, které se týkají chování sloves v přirozeném kontextu. Ve stávající verzi je zachyceno přes 11 tisíc slovesných lemmat a 28 tisíc valenčních rámců. VerbaLex navazuje na tři základní zdroje, Slovník povrchových rámců BRIEF, Valenční slovník českých sloves VALLEX a soubor valenčních rámců zapsaných v české sémantické síti WordNet. Slovesná valence je zde chápána jako sémanticky daná vlastnost slovesa vázat na sebe další slova. Základní a komplexní valenční rámce jsou zapsány v podobě datových struktur s realizací v morfologické, syntaktické a sémantické rovině. Pro záznam sémantické povahy slovesných doplnění byl navržen nový inventář dvojúrovňových sémantických rolích. Použitý seznam sémantických tříd umožňuje podrobnou klasifikaci slovesných významů. VerbaLex je uložen v několika formátech, které umožňují jeho prohlížení, editaci a další využití v oblasti jazykovědy a počítačového zpracování.
VerbaLex is the database of verb valency frames for the Czech language. It covers relevant information about Czech verbs in a natural context. The current version contains over 11 thousands verb lemmata and 28 thousands valency frames. VerbaLex is based on three language resources, the syntactic lexicon of verb valencies BRIEF, The Valency Lexicon of Czech Verbs VALLEX and the list of valency frames in Czech WordNet. We consider the verb valency to be a semantic ability of verbs. This ability allows the verbs to combine them with the other words. Basic and Complex valency frames are stored in data structures with realizations on morphological, syntactic and semantic levels. The list of two level semantic roles and the verb semantic classes were created for a detailed classification of complements and verb senses VerbaLex is available in several formats which enable browsing, editing and exploitation in linguistics and natural language processing. We expect that valency frames could be .
Vedoucí práce: Karel Pala.
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2008.
Keywords: čeština; slovesa; valence (lingvistika); sémantika; Czech language; verbs; valence (linguistics); semantics; disertace; dissertations