Databáze slovesných valenčních rámců VerbaLex - Hlaváčková, Dana, 1970- (2007)
VerbaLex představuje databázi valenčních rámců českých sloves a dalších relevantních informací, které se týkají chování sloves v přirozeném kontextu. Ve stávající verzi je zachyceno přes 11 tisíc slovesných lemmat a 28 tisíc valenčních rámců. VerbaLex navazuje na tři základní zdroje, Slovník povrchových rámců BRIEF, Valenční slovník českých sloves VALLEX a soubor valenčních rámců zapsaných v české sémantické síti WordNet. Slovesná valence je zde chápána jako sémanticky daná vlastnost slovesa vázat na sebe další slova. Základní a komplexní valenční rámce jsou zapsány v podobě datových struktur s realizací v morfologické, syntaktické a sémantické rovině. Pro záznam sémantické povahy slovesných doplnění byl navržen nový inventář dvojúrovňových sémantických rolích. Použitý seznam sémantických tříd umožňuje podrobnou klasifikaci slovesných významů. VerbaLex je uložen v několika formátech, které umožňují jeho prohlížení, editaci a další využití v oblasti jazykovědy a počítačového zpracování.