Informace a informační zdroje v médiích se zaměřením na zpravodajství - Hrabovská, Daniela; Šmejkal, Petr; Masarykova univerzita. Ústav české literatury a knihovnictví (2007)
Anotace Diplomová práce Informace a informační zdroje v médiích se zaměřením na zpravodajství se snaží identifikovat a popsat informační zdroje využívané ve zpravodajství a analyzuje selektivní procesy aplikované na výběr informací určených ke zveřejnění, a tedy k ovlivnění lidského vnímání skutečnosti. Hlavním cílem je poukázat na fakt, že mediální studia a informační věda se mohou vzájemně ve svém zkoumání obohacovat v daleko širší míře, než jak tomu bylo doposud. Klíčovým je pro práci koncept gatekeepingu, formy kontroly či filtrování informací při distribuci.
Annotation Diploma thesis “Information and Information Resources in Context of News Media” tries to identify and describe information resources used in news providing media and analizes selective processes applied on choice of information to be published, thereupon to influence human perception of reality. The main goal is to point out the fact that both the media studies and the information science have potential to enrich each other in much broader scope than it is generally seen today. Key term for this study is gatekeeping - form of controll or filtering information while being distributed.
Vedoucí práce: Petr Šmejkal.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2008.
Keywords: informační věda; teorie médií; informační zdroje; zpravodajství; information science; media theory; information resources; reporting; bakalářské práce; bachelor's theses