Historie informační vědy v USA v letech 1950-1990 - Pauerová, Kateřina (2007)
Bakalářská diplomová práce „Historie informační vědy v USA v letech 1950-1990“ pojednává o vývoji informační vědy v USA v druhé polovině 20. století. V úvodu se zaměřuje na vymezení předmětu informační vědy, nastínění jejího vývoje a také představí pět významných vizionářů. Chronologicky popisuje hlavní témata jednotlivých dekád. 50. léta se soustředí na nekonvenční informační systémy a přiblížují spor informační věda versus knihovní věda. V 60. letech jsou nastíněny průmyslové kořeny informační vědy, prvotní online systémy, interakce člověka a stroje (HCI) a počátky dějin sítí. Období 70. let se zabývá online vyhledáváním, představuje jeho významné představitele a pokračuje plánováním a vývojem sítí. 80. léta jsou věnována dalšímu rozvoji online aktivit a sítí. V jejich závěru je popsán rozvoj Internetu. V přílohách je ke každému desetiletí uveden přehled nejdůležitějších událostí.