Lateralizace řeči u dětí s s epileptogenní lézí levé hemisféry - fMRI studie - Hadač, Jan, 1954- (2007)
V souboru 34 dětí a adolescentů s refrakterní ložiskovou epilepsií byl pomocí fMRI metody hodnocen možný vliv různých faktorů na reorganizaci korových center řeči. Všichni nemocní měli prokazatelnou epileptogenní lézi levé hemisféry, v 19 případech se jednalo o lézi vývojového charakteru z prenatálního období, u 15 jedinců byly změny klasifikovány jako získané postnatálně. Devatenáct dětí (56%) vykazovalo jednoznačnou levostrannou hemisferální dominanci pro řeč, u 15 (44%) byla zjištěna atypická prezentace s výraznou pravostrannou koaktivací nebo kompletním přesunem řeči do pravé hemisféry. Bilaterální či pravostranná aktivace se projevila u 6 z 19 dětí (31,6%) s vývojovou patologií a u 9 z 15 dětí (60%) se změnami získanými postnatálně. Pravděpodobnost reorganizace řeči se zřetelně zvyšovala s mladším věkem při začátku záchvatů (p0,017 ) a s delším trváním epilepsie (p0,025). Nápadná převaha postnatálně získaných lézí u dětí s přesunem řeči nedosáhla v párových testech statistické v.