Optimalizace diagnostiky a léčby folikulárního lymfomu - Janíková, Andrea (2008)
Folikulární lymfom (FL)se řadí mezi indolentní B-lymfoproliferace, jehož incidence v západním světě stále stoupá. Ačkoli u většiny pacientů je choroba diagnostikována v rozvinutém stadiu (stadium III a IV), klinický průběh je přesto většinou indolentní s pomalou progresí. Rozvinutý FL se považuje současnými léčebnými protokoly za nevyléčitelné onemocnění, charakteristické opakovanými relapsy a variabilní dobou do selhání léčby. Zlepšení prognózy pacientů lze očekávat od nových diagnostických a léčebných postupů. Práce je zaměřena na několik oblastí: 1. Analýza a definování významu monitorování t(14;18)v periferní krvi pacientů s folikulárním lymfomem u 33 pacientů s pilotním projektem sledování t(14;18)v původně infiltrovaných uzlinách. 2. Stanovení významu pozitronové emisní tomografie (PET) ve stagingu a restagingu pacientů s folikulárním lymfomem u 127 případů. 3. Zhodnocení účinnosti a toxicity režimu FND (fludarabin, mitoxantron, dexamethason)u 34 pacientů s folikulárním lymfomem.