Blog jako cesta k porozumění dospívajícím - Lusková, Eva (2007)
Práce se zaměřuje na psychologické aspekty blogerů v období mladší a střední adolescence. Zkoumána byla motivace adolescentů k založení a pokračování ve psaní blogu, dále jakou roli hraje blog v jejich životě. V praktické části byla použita kvalitativní analýza dat, konkrétně metoda zakotvené teorie. Zdrojem dat byly polostrukturované rozhovory s celkem 8 dospívajícími blogery a blogerkami ve věkovém rozmezí 13- 17 let. Nejdůležitějším poznatkem výzkumu bylo to, že adolescenti zakládají blogy s úmyslem prezentovat se jejich prostřednictvím před čtenáři z řad vrstevníků. Ti jim poskytují sociální oporu a zpětnou vazbu, která ovlivňuje sebepojetí a sebehodnocení blogerů. Pro vztahy vznikající v blogosféře mezi adolescenty je důležitá podobnost v zájmech a názorech. Sebeodhalení se na blozích projevuje jen v určité míře a plní terapeutickou funkci.