Analýza systému hodnocení ve vybrané organizaci a jeho vliv na motivaci pracovníků - Kotrčová, Jana (2007)
Práce si klade za cíl provést analýzu systému hodnocení v konkrétní organizaci se zvláštním důrazem na motivační funkci tohoto systému. Z toho důvodu teoretická část stručně referuje o základních poznatcích o motivaci lidského chování, o specifických aspektech pracovní motivace a o vybraných teoriích motivace. Obsáhleji se zabývá motivací v organizaci, především ve vztahu ke třem zásadním oblastem personální práce: hodnocení, odměňování, rozvoji a vzdělávání zaměstnanců. Teoretický přehled uzavírá popis a analýza současného nastavení daných personálních procesů ve vybrané organizaci. Analytická část popisuje užití Dotazníku motivačních zdrojů za účelem popisu rozložení motivačních zdrojů v organizaci na vzorku 40 zaměstnanců organizace a prezentuje výsledky této analýzy. Z nich vyplývá, že zaměstnanci organizace přikládají takřka shodný význam všem pěti zkoumaným motivačním zdrojů. Čtvrtá část zpracovává návrhy na úpravu hodnotícího systému organizace tak, aby byla zvýšena jeho motivač.