Význam role prarodiče v percepci prarodičů - Klápšťová, Zuzana, 1984- (2007)
Práce se zabývá problematikou významu role prarodiče. Cílem výzkumu je zmapovat, jak prarodiče vnímají význam své role, konkrétně pak význam role pro generaci vnoučat, rodičů i svůj vlastní život. V teoretické části představujeme sociodemografické trendy ovlivňující charakter prarodičovské role v českém prostředí, charakteristiky období pozdní dospělosti a stáří a vývojového cyklu rodiny v těchto obdobích, perspektivu vývojových období vnoučete a typologii stylů prarodičovství. Uvádíme stručný přehled historie výzkumu v oblasti významu role prarodiče. Pro dosažení výzkumného cíle byl zvolen kvalitativní výzkumný přístup, shromáždili jsme data z osmi polostrukturovaných rozhovorů s muži i ženami v roli prarodičů. Analýza dat proběhla na úrovni fáze otevřeného kódování v metodě zakotvené teorie. Podle výsledků práce vnímají dotazovaní prarodiče svou roli jako významnou a přirozenou součást života vnoučat i svého vlastního a aktivně se v ní angažují podle potřeb obou mladších generací. V .