Psychologické aspekty vzdělávání děti s autismem - Svánovský, Roman (2008)
Tato práce se zaměřuje na psychologické aspekty autistických žáků. Odkrývá specifické potřeby dětí s autismem a zkoumá, jakým způsobem jsou naplňovány prostřednictvím vzdělávacích strategií a principů ve speciálních třídách. Zjišťuje také, které faktory ovlivňují uspokojování zvláštních potřeb a nároků autistů a snaží se o jejich přesnější a detailnější vymezení. Na základě těchto poznatků se zabývá možnostmi budoucího začlenění takto postižených jedinců do společnosti a jejich uplatněním v životě. Rovněž identifikuje nezbytné podmínky v souvislosti se vzděláváním žáků postižených autismem a zdůrazňuje spolupráci mnoha činitelů při speciálním vzdělávání dětí a naplňováním jejich jedinečných potřeb.