Genderové rozdíly důvěrnosti v přátelství v období mladé dospělosti - Židlická, Jitka (2007)
Tento výzkum zkoumá, zda vzorce chování ve vztazích mohou vyvolávat pocit důvěrnosti v izosexuálním přátelství v mladé dospělosti. Přátelství hraje velmi významnou roli v životech mladých lidí. Cítí, že se mohou na své přátele spolehnout a mohou spolu jednat upřímně. Přátelé jsou pro ně zdrojem podpory, a když by potřebovali pomoc, také zdrojem pomoci. Je zcela zřejmé, že přátelství jsou významným zdrojem důvěrnosti v životech lidí. Ženská izosexuální přátelství jsou často zobrazována jako důvěrnější než mužská izosexuální přátelství. Výzkumy ženských a mužských přátelství uvádí, že ženy tráví čas s přáteli konverzací, která se soustředí převážně na vztahové problémy, city a emoce, a další osobní záležitosti. Ženská přátelství budou tedy pravděpodobněji zahrnovat emocionální podporu a fyzickou náklonnost. Na rozdíl od toho, mužská přátelství jsou založená na společných aktivitách, často spojené se sportovními zájmy, mužská přátelství se budou tedy pravděpodobněji týkat praktických fore.