Role osamělé matky - Janošková, Lenka (2007)
Tématem této práce jsou osamělé matky jakožto společenský, politický, historický a psychologický fenomén. Hlavní důraz je kladen na charakteristiku osamělého mateřství jako druhu role, kterou žena může a nemusí přijmout. Pro lepší pochopení tohoto ne/přijetí, je zde popsán nejen společenský pohled na osamělé matky, historie tohoto fenoménu, specifika monoparentální rodiny či rozdílné přístupy k osamělým matkám ve světě, ale rovněž rozmanitost situací a problémů, se kterými se osamělé matky potýkají. Cílem výzkumného šetření pak jde zjistit, jak se s rolí osamělé matky ženy ztotožňují a jakým způsobem se osamělými matkami staly.