Zvládání školní zátěže z pohledu dospívajících - Doleželová, Ivana (2007)
Ve své práci se zaměřuji na zvládací strategie adolescentů, které využívají při vyrovnávání se se školní zátěžovou situací, a na faktory, které copingové strategie adolescentů ovlivňují - a to především na rodinné zázemí a typ attachmentu dospívajících. Cílem mého výzkumu bylo tedy zjistit, jakým způsobem a do jaké míry vztah adolescenta s jeho rodiči ovlivňuje typ copingu, jenž adolescent používá ke zvládání školní zátěže. V teoretické části jsem přiblížila koncepty, se kterými jsem následně pracovala - adolescence, attachment, stres a zvládání stresu. Přičemž jsem se snažila všechny tyto koncepty uvést do vzájemných souvislostí na základě odborné literatury a výzkumů. Pro svůj výzkum jsem zvolila kvantitativní neexperimentální metodu, a to z toho důvodu, protože kromě popisu zvládacích strategií uplatňujících se ve školním kontextu, mne zajímala také možnost predikce tohoto zkoumaného jevu. K získání potřebných dat bylo použito dotazníkových metod - Dotazník CTK, Inventory of parent .