LARP (role playing games) v životě adolescentních dívek - Měkotová, Alena (2008)
Tato práce je kvalitativního charakteru. Má za úkol odpovědět na otázku: „Jaké místo zaujímá LARP (Life Action Role Playing) v životě adolescentů?“, stejně jako na vedlejší otázky typu, jestli má LARP nějaké hlubší terapeutické poslaní. V první teoretické části jsou uvedeny a rozebrány potřebné koncepty související s tématem. Jsou to koncepty: adolescence (hlavní téma tohoto životního období) a popis hráčské komunity a subkultury LARP na území České republiky. Zde je přiblížen a vysvětlen tento poměrně nový fenomén a ukázána propojenost tohoto období s hraním larpu. Následuje pak obecný popis larpu, vznik a vývoj tohoto fenoménu a porovnání s ostatními hrami tohoto typu (deskový a počítačový) a krátké srovnání s role play technikami. Na závěr je rozebrán koncept hry v kontextu larpu ze sociálně-psychologického hlediska. Protože práce je kvalitativního charakteru, bylo pro výzkum vybráno 6 respondentek dlouhodobě hrajících larp. Výzkumnou metodou je zakotvená teorie, která má za úkol k.