Lingvistická komunikace emocí adolescentních autorů weblogů - Jurištová, Markéta (2007)
Tato práce se zabývá lingvistickou analýzou weblogů v českém prostředí internetu v souvislosti s vyjadřováním emocí. Internetová komunikace je někdy pokládána za méně osobní a chladnou, ale potřeba lidí vyjadřovat emoce i v kybernetickém prostředí dala vzniknout specifickým formám komunikace emocí. Jednou z těchto forem je používání určitých lingvistických způsobů a tvarování jazyka.Účelem této analýzy bylo zjistit jakými lingvistickými prostředky mohou adolescentní autoři weblogů akcentovat přítomnost emocí a zda se podobnými prostředky vyjadřují i jiné věkové kategorie autorů weblogů. Na základě poznatků vývojové psychologie o zvýšeném důrazu adolescentů na citové hodnocení a o jejich preferenci intenzivních prožitků, byla testována domněnka, že adolescentní skupina autorů weblogů bude používat častěji soubor lingvistických jevů, které naznačují přítomnost emocí. Souborem těchto lingvistických jevů bylo používání zdrobnělin, infantilních zkomolenin, násobných samohlásek v textu, vykř.