Funkční náhrada ruky - Stupka, Igor (2008)
Hlavním cílem předkládané práce bylo zhodnocení výsledku různých způsobů rekonstrukcí v různých úrovních amputace ruky a z jejich srovnání navrhnout algoritmus léčby. U pacientů byla měřena senzitivita a rozsah pohybu rekonstruovaných částí ruky, úchopová schopnost byla hodnocena zvládnutím 20 vybraných činnosti denního života. Bylo vyšetřeno 59 pacientů, u nichž byla rekonstrukce provedena přenosy prstcem z nohy, pět pacientů, u nichž byla provedena rekonstrukce palce kostním štěpem a lalokem, jeden pacient s transpozicí prstu na místo palce, dva pacienti s provedenou Krukenbergovou operací a čtyři pacienti používající myoelektrickou protézu. Předmětem práce bylo i zhodnocení morbidity odběrového místa na noze. Byla zhodnocena skupina 72 pacientů, u nichž bylo vyšetřeno 95 nohou po odběrech prstců. Následuje srovnávání výsledků rekonstrukce úchopové funkce ruky těmito metodami. Na základě výsledků byly navrženy následné rekonstrukční operace nebo protetické náhrady dle algoritmu výš.