Nová informační povolání - Matulíková, Barbora (2007)
Diplomová práce „Nová informační povolání“ pojednává o možném uplatnění se jedinců na trhu práce v oblasti informačních povolání. Věnuje se vymezení pojmu informační věda a její historii, možnostem vzdělávání v tomto oboru a popisuje profesní a osobní kompetence informačních profesionálů. Pokračuje představením několika knihovnických povolání a podrobným popisem nových informačních profesí. V závěru nabízí souhrn charakterových vlastností a dovedností profesionálů a zbylé oblasti jejich možného uplatnění.