Digitální kultura psychologické aspekty - Nováková, Hana (2008)
Bakalářská diplomová práce „Digitální kultura: psychologické aspekty“ si klade za cíl nastínit některé psychologické aspekty související s pronikáním moderních informačních a komunikačních technologií do společnosti. V první části se zabývá konkrétně prostředím internetu, novými jevy v oblastech chování, komunikace a vztahů podmíněnými jedinečným charakterem textové komunikace. Další kapitoly jsou věnovány obecnějším jevům, proměnám životního stylu a jejich možným důsledkům. Jedná se např. o uspěchanost, stres, nejistotu, pasivní konzum, ale také např. o dostupnost stále většího množství zprostředkovaných zkušeností. Na závěr je práce doplněna dotazníkovým průzkumem zaměřeným na názory, pocity a postoje uživatelů internetu týkající se především první části této práce.