Pojetí a formy trestného činu de lege lata a v osnově trestního zákoníku ČR - 2005 - Goldefusová, Pavla (2007)
Trestní zákon č. 140/1961 Sb. byl za dobu své dosavadní účinnosti mnohokrát novelizován. Novelizace však mnohdy reagovaly především na aktuální potřeby vyvolané dynamikou kriminality, hlubší zásahy do koncepčního pojetí našeho trestního práva byly provedeny jen okrajově. Během devadesátých let minulého století se na těchto dílčích změnách jasně ukazovalo, že do budoucna nelze s tímto stavem vystačit.