Photochemistry of persistent chemicals in solid matrices - Matykiewiczová, Nina; Klán, Petr, 1963-; Masarykova univerzita. Výzkumné centrum pro chemii životního prostředí a ekotoxikologii (2007)
Mnoho persistentních organických látek je předmětem dálkového transportu atmosférou, kdy u těchto látek docházi k depozici v odlehlých oblastech vysokých hor a polárních regionech. Výskyt polutantů závisí na distribuci jejich zdrojů, pohybu větrných mas, rovnováze mezi vzduchem a zemským povrchem a na řadě chemických transformací. Cílem této práce bylo studium environmentálních procesů a fotochemických transformací organických polutantů v tuhých matricích ledu a sněhu v laboratorních podmínkách. Těmito procesy jsou myšleny především sorpce, těkání - mezifázová výměna, migrace a různé typy chemických přeměn, které zahrnují i fotochemické transformace. Studium fotochemie v ledu bylo provedeno na třech modelových látkách: fenolu, anisolu a 4-methoxyfenolu v přítomnosti dusitanů a dusičnanů, přičemž hlavním cílem bylo nalézt fotoprodukty a vysvětlit mechanismy reakcí.
Many persistent and toxic organic compounds are the subject of long-range atmospheric transport and deposition in the area of high mountains and polar regions. The atmospheric pathway of a contaminant is dependent on the distribution of its sources globally, air circulation patterns, exchange between air and the Earth’s surface, and many chemical transformations. The aim of this project was the study of environmental processes and photochemical transformations of organic pollutants in solid matrices of ice and snow in the laboratory conditions. It includes processes like sorption, evaporation - phase exchange, migration and many kinds of chemical changes as photochemical transformations. The study of photochemistry in ice matrix of three model organic aromatic compounds, phenol, anisole, or 4-methoxyphenol, in the presence of nitrite or nitrate was investigated. Generally, the main goal was to find the photoproducts and to explain mechanisms of reactions.
Vedoucí práce: Petr Klán.
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2007.
Keywords: fotochemie; perzistentní organické polutanty; persistent organic pollutants; photochemistry; disertace