Photochemistry of persistent chemicals in solid matrices - Matykiewiczová, Nina (2007)
Mnoho persistentních organických látek je předmětem dálkového transportu atmosférou, kdy u těchto látek docházi k depozici v odlehlých oblastech vysokých hor a polárních regionech. Výskyt polutantů závisí na distribuci jejich zdrojů, pohybu větrných mas, rovnováze mezi vzduchem a zemským povrchem a na řadě chemických transformací. Cílem této práce bylo studium environmentálních procesů a fotochemických transformací organických polutantů v tuhých matricích ledu a sněhu v laboratorních podmínkách. Těmito procesy jsou myšleny především sorpce, těkání - mezifázová výměna, migrace a různé typy chemických přeměn, které zahrnují i fotochemické transformace. Studium fotochemie v ledu bylo provedeno na třech modelových látkách: fenolu, anisolu a 4-methoxyfenolu v přítomnosti dusitanů a dusičnanů, přičemž hlavním cílem bylo nalézt fotoprodukty a vysvětlit mechanismy reakcí.