Ekologické zemědělství České republiky v kontextu Společné zemědělské politiky Evropské unie (regionálně-geografická analýza) - Žufan, Petr, 1965- (2007)
Abstrakt Společná zemědělská politika Evropské unie má za sebou 45 let od svého vzniku. V průběhu těchto let procházela různými obdobími, v rámci kterých dosáhla pozoruhodných úspěchů, ale musela také čelit závažným problémům, které vyústily v její reformu. První část práce je zaměřena na základní charakteristiku Společné zemědělské politiky EU, důvody vzniku, její formování a proměny v historickém vývoji. Současně se snaží hodnotit pozitivní i negativní důsledky realizace této politiky s objasněním zásadních důvodů, které vedly k její reformě na počátku 90. let minulého století. V průběhu reformního procesu Společné zemědělské politiky se výrazně změnily její cíle, v rámci kterých byla pozornost europolitiků v posledním desetiletí soustředěna v mnohem větší míře na rozvoj zemědělství v kontextu rozvoje venkovských oblastí. Byla prosazena mnohem širší podpora plnění mimoprodukčních funkcí zemědělství zejména v rámci agroenvironmentálních programů. Ekologické zemědělství bylo mezi agr.