Vliv e-business na tvorbu hodnoty v řetězcích a sítích - Klapalová, Alena, 1964- (2007)
Cílem předkládané disertační práce je přispět k rozvoji teorie hodnoty a tvorby hodnoty v podmínkách „síťové ekonomiky“ prostřednictvím částečné konsolidace a integrace do značné míry roztříštěných existujících poznatků a myšlenek, tj. nabídnout kompaktnější koncepční rámec, na základě testování kterého lze dále v budování teorie pokračovat. Práce je zaměřena na analýzu dosavadních teoretických poznatků z oblastí, které věnují pozornost poznávání mechanizmu tvorby hodnoty prostřednictvím dělby práce mezi partnery, resp. kooperujících a propojujících se podniků v řetězcích a sítích v informační společnosti, sjednocení těchto poznatků a vytvoření koncepční základny pro další poznávání a budování teorie týkající se tvorby hodnoty pro jednotlivé podniky/organizace v řetězci/síti s využitím potenciálu e-business. V praktické rovině se autorka pokusila zúžit znalostní „mezeru“ v empirickém poznání problematiky disertační práce týkajících se chování českých podniků v souvislosti s jeji.