Toxicity and oxidative stress responses in plants exposed to polycyclic aromatic compounds and their N-heterocyclic derivates - Pašková, Veronika (2007)
Polycyklické aromatické uhlovodíky a jejich N-heterocyklické deriváty (NPAHs) jaou v přírodě široce rozšířené, byly detekovány ve vzduchu, vodě, sedimentech a půdě. Ačkoli je známo, že jsou vysoce toxické pro některé organismy, úplné porozumění jejich environmentálního osudu, biologického metabolismu a účinků je omezené. V rámci studie byly zjištěny toxické efekty tří homocyklických aromatických uhlovodíků (PAHs - fenantrenu, antracenu, fluorenu) a jejich sedmi N-heterocyklických derivátů (fenantridinu, 1,10-fenantrolinu, 1,7-fenantrolinu, 4,7-fenantrolinu, benzo(h)chinolinu, akridinu, karbazolu) na vyšší rostliny Sinapis alba, Triticum aestivum a Phaseolus vulgaris. Byly studovány morfologické endpointy (délka, hmotnost, klíčivost), parametry detoxikace a antioxidativní komponenta rostlinného metabolismu a rovněž lipidní peroxidace v akutním (čtyřdenním) testu fytotoxicity. Toxicita NPAHs byla celkově vyšší než účinky parentálních homocyklických aromatických uhlovodíků a významně se ...