Hodnocení metabolické aktivity řas a sinic pomocí kinetiky fluorescence - Gavel, Alan (2007)
Herbicidy, těžké kovy, vzdušné polutanty a další látky antropogenního původu mohou působit stres organismům v životním prostředí. Mimo jiné mohou vyvolávat přímé i nepřímé škodlivé účinky na fotosyntetické procesy a v důsledku toho poškozovat autotrofní organismy. Fotosyntéza a navazující biochemické procesy jsou vhodným indikátorem takového působení, protože mohou znázorňovat fyziologický stav organismu. Myšlenka na využití změn ve fotosyntéze indukovaných environmetální zátěží se objevila téměř vzápětí po uvedení dostupných přístrojů. Počátky využití fluorescence chlorofylu při detekci polutantů můžeme hledat v oblasti detekce efektů pesticidů. Experimenty popsané v literatuře byly většinou prováděny na specializovaných přístrojích pro rostlinné fyziology, kteří definovali celou řadu charakteristických indexů. Používané přístroje s bodovým detektorem ale nemají schopnost zpracovat pouze větší množství vzorků v určitém čase.