Laboratory tests of toxicity with enchytraeids - Kobetičová, Klára; Masarykova univerzita. Výzkumné centrum pro chemii životního prostředí a ekotoxikologii (2007)
Roupice (máloštětinatci, kroužkovci) jsou důležitou skupinou půdních dekompozitorů, která je v ekotoxikologii půdy využívána již více než 50 let. Během tohoto období bylo realizováno několik krátkodobých až déletrvajících laboratorních testů s různými testovacími médii (voda, agar, umělá nebo přírodní půda). Avšak testy s umělým médiem nejsou příliš vhodné pro odhad negativních vlivů vyplývajících z přítomnosti chemikálií v půdě nebo pro posouzení půdní kvality. Z těchto důvodů byl pro roupice v půdě vyvinut chronický test (SECOFASE, 1994; ASTM, 2000/ ISO, 2002/ OECD, 2003). V půdních testech se běžně používá několik druhů roupic (rod Enchytraeus, druh Cognettia sphagnetorum). Testy trvají většinou 4-10 týdnů v závislosti na použitém druhu. Sledovanými parametry bývají nejčastěji reprodukce (počet mláďat, kokonů, fragmentů) a mortalita dospělců. Test s roupicemi je tak od té doby využíván ve studiích zaměřujících se na výzkum toxicity organických látek, kovů, aplikace odpadů nebo k testování biologické kvality přírodních půd.
Enchytraeids (Oligochaeta, Annelida) belong to an important group of soil decomposers that have been using in the soil ecotoxicology for more than fifty years. Several short to long-term laboratory tests with various test medium (water, agar, artificial or field soil) have been realized during this time. However, the tests with artificial medium are not very suitable for the assessment of chemicals in soil or for soil quality assessment. Therefore, the chronic tests have been developed for enchytraeids in soil (SECOFASE, 1994 and ASTM, 2000/ ISO, 2002/ OECD, 2003). A few of enchytraeid species (genus Enchytraeus, species Cognettia sphagnetorum) are commonly used in the soil tests. The duration of the test ranges from 4 to 10 weeks depending on the used species. The measured endpoints are mostly reproduction (number of juveniles, cocoons, fragments) and adult mortality. The research have been focusing on toxicity of organic compounds, heavy metals, wastes or soil quality assessment since the time.
Rigorózní práce (RNDr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2007.
Keywords: kroužkovci; máloštětinatci; toxicita; Annelida; Oligochaeta; toxicity; rigorózní práce