Moderní trendy v léčbě varixů dolních končetin - Matoušek, Pavel (2007)
Cílem předkládané doktorské disertační práce je ukázat současné možnosti ambulantní operace varixů na principu tzv. jednodenní chirurgie miniinvazivními metodami, se zaměřením především na endovenozní operace laserem a radiofrekvenční energií. Využití endovenozních metod při operaci kmenových i kolaterálních varixů otevírá další možnosti zvýšené radikality léčby při minimální agresivitě zákroku a maximálním léčebném i kosmetickém profitu pro pacienta. Nezanedbatelný je rovněž i ekonomický benefit těchto ambulantních metod. Vstupní investice - laserový či radiofrekvenční generátor - jsou sice vyšší, ale léčba endovenozními metodami bez nutnosti hospitalizace, prakticky bez nutnosti pracovní neschopnosti a bez omezení pacienta v běžném životě a minimalizováním komplikací jednoznačně ukazují směr, kterým se léčba varixů bude ubírat. V práci jsou porovnány tyto metody a je poukázáno na výhody endovenozníchh operačních výkonů u varixů dolních končetin. Dílčím cílem bylo i navržení ...