Vliv terapie statiny na změny kostní denzity - Švejda, Petr (2007)
Práce se zabývá sledováním vlivu 2-leté terapie simvastatinem na změny kostní denzity a markerů kostního obratu u skupiny postmenopauzálních žen. Výsledky byly porovnávány se srovnatelnou skupinou statiny neléčenou. Současně byla sledována bezpečnost terapie statiny. Cílem bylo zjistit, zda pacientky, které již z důvodu hypercholesterolémie terapii statiny užívají, profitují z této terapie i ve smyslu ovlivnění přirozeného procesu odbourávání kostní hmoty a snížení rizika osteoporotické fraktury.