Vegetace subkontinentálních doubrav ve střední a východní Evropě - Roleček, Jan, 1976- (2007)
Subkontinentální doubravy jsou mírně teplomilné dubové lesy nížin a nižších středních poloh, vázané na plochý a mírně ukloněný reliéf. Jejich půdy bývají hluboké, minerálně dosti dobře zásobené, různého zrnitostního složení, při povrchu poněkud ochuzené, obvykle do různé míry ilimerizované, u vlhčích typů na spodině často se stopami oglejení až výrazně oglejené. Stromové patro je rozvolněné, může mít charakter vysokokmenného porostu i zakrslého houští (Eichenbuschwald), jež má obvykle původ ve výmladkovém hospodaření. Keřové patro bývá slabě vyvinuté, takže v interiéru lesa je dostatek světla pro heliofilní a heliosciofilní druhy bylinného patra, mnohdy druhově bohatého. Vcelku jsou stanoviště subkontinentálních doubrav podobná stanovištím stinných mezických hájů (dubohabřin), s rozdíly odpovídajícími rozvolnění stromového patra a s tím spojeným půdotvorným procesům. V posledních desetiletích byly na řadě lokalit subkontinentálních doubrav po celé střední Evropě pozorovány sukcesní změ.